איך ניתן לסייע לילדים בהתמודדות הנפשית עם משבר הקורונה?

איך ניתן לסייע לילדים בהתמודדות הנפשית עם משבר הקורונה

הופעתו של נגיף הקורונה באופן פתאומי משפיע לא רק עלינו כמבוגרים, אלא גם על הילדים שלנו. לא מעט ילדים מגלים סימני חרדה, ועלינו כהורים מוטלת החובה לסייע להם בכדי לעבור את התקופה. כיצד תוכלו לסייע לילדים שלכם בהתמודדות? אנחנו כאן עם כל הפרטים.

משבר הקורונה: משבר בריאותי אך יותר מכך נפשי

מאז הופעתו של נגיף הקורונה בדצמבר האחרון נרשם זינוק של עשרות אחוזים בפניות של הציבור למרכזי הסיוע לבריאות הנפש. הריחוק החברתי, הפחד מהידבקות וכמובן ההפחדות הרבות אינן מסייעות למצבנו הנפשי, ולמעשה גם הילדים חשופים למשבר בריאותי ונפשי מהחמורים שידענו. חרדה אצל ילדים בזמן הקורונה היא תופעה נפוצה בזמן המשבר, ויש לתת לה את ההתייחסות הראויה. אם הילדים שלכם מגלים סימני מצוקה, זה הזמן לסייע להם, באמצעות הדרכים הבאות:

לא לדחוק ברגשות אלא להפך – להבין את החרדה ולקבל אותה

מאחר וילדים חשופים לחרדה לא פחות מאיתנו המבוגרים, חשוב להכיל את החרדה שלהם ולא להדחיק את הרגשות באמצעות ביטויים כמו «זה כלום ושום דבר» או «אין ממה לפחד». מדובר במשבר אמיתי ובריאותי, והילדים צריכים להיות מודעים לכך כי מדובר בתקופה מאתגרת ולא פשוטה. לכן, נהלו שיחה פתוחה עם הילדים ונסו להבין מהם מהו מקור החשש. כהורים, נסו לברר עם הילדים מה יכול לעזור להם – ובהתאם לכך ליצור תוכנית פעולה. כך לדוגמא, אם הילד מספר כי הוא מרגיש חרדה ופחד, ניתן לשאול אותו כיצד ניתן לעזור לו להפחית את החרדה – בין אם מדובר בסיבוב בחוף הים או משחק פעילות אשר ישכיח את הפחד.

הפגנת אמפתיה

חשוב להפגין בפני הילדים אמפטיה למצבם, אולם לא לעודד אותם להמשיך ולהרגיש כך. ניתן להסתייע באנשי מקצוע כמו פסיכולוג ילדים בכדי לדברר להם את המצב החדש, וכן להדגיש בפניהם כי מדובר במצב זמני וכי החיים כפי שהכרנו יחזרו לכפי שהיו. הפגנה של אדישות כלפי מצבם עלולה להוביל להסתגרות עמוקה יותר, ועל כן חשוב להזדהות אך גם זאת להפגין בפניהם אחריות הורית.

הפחתה של לחץ גופני

מחקרים מצאו כי פעילות גופנית יכולה לתרום באופן משמעותי להפחתה ברמת הלחץ והחרדה, גם אצל ילדים. בשל כך, מומלץ לקחת את הילדים לטיול בחוץ ולבצע איתם פעילות גופנית גם בבית, וזאת בכדי להפעיל את הגוף כמו גם ליצור גיבוש משפחתי בזמן תקופה מטלטלת ולא פשוטה.

הימנעות מצפייה בחדשות

חשיפה ממושכת לחדשות עלולה להוביל להגברה בעוצמת החרדה, וזאת בשל הנתונים המבהילים כמו גם השליליות העקבית בדיווחים. בשל כך, עדיף להקדיש את שעות הערב לא לצפייה בחדשות עם הילדים אלא לקריאה של ספרים, פעילות משותפת בדמות משחקים או שיחות כמו גם יצירה של מרחב נעים ונטול רעשי רקע בדמות דיווחי החדשות.