פוסט טראומה: כל מה שצריך לדעת

פוסט טראומה: כל מה שצריך לדעת

כיום הרבה יותר אנשים מדברים על התופעה. התחושה היא שניתן וצריך לחלוק — הצורך להסתיר הולך ונעלם. המציאות היא ש9% מסך האוכלוסייה לוקה בפוסט טראומה. מדובר בתופעה שמלווה לאורך כל החיים וברגעים מסוימים בעוצמה הרבה יותר חזקה. פוסט טראומה יכול להיגרם עקב תאונת דרכים, תקיפה מינית, מצב מלחמתי, יחסים פוגעניים, שוד, הליך רפואי וכדומה. כאן אנו מבקשים להסביר. להציג מה מוביל לתופעה, מה מאפיין אותה ולהבהיר מהם התסמינים השונים.

תופעת פוסט טראומה — מהי וממה היא נגרמת

יש אירועים שכאשר נחשפים אליהם מוצפים בגירויים, ברמה שהמוח אינו יכול להכיל. בעקבות הכשל אותם אירועים אינם מעובדים כראוי, כך שכאשר נזכרים, ההתרחשות «מבקרת» באופן גולמי, מבלי שריככנו ונתנו פרשנות מסייעת. מצב זה מחזיר אחורה, גורם לעבור את אותה פגיעה שוב ושוב. הטריגר יכול להיות ריח, קול, מראה, מקום, זיכרון, דימוי וכדומה. כיוון שמדובר בסיטואציה מאוד קשה, אנשים מנסים להימנע. ניסיון זה של הימנעות מוביל למעגל אכזרי של חודרנות והימנעות, ופה אנו מבקשים להסביר. אתם כמובן מוזמנים לקרוא על התופעה ולהכיר אותה לעומק כדי לדעת עוד על כל מה שמאפיין אותה.

3 מצבי פוסט טראומה שכיחים:

  1. פוסט טראומה מהצבא — חיילים רבים עוברים במהלך השירות סיטואציות שקשה להתנער מהן. בעת האירוע הם עשויים להדחיק, כך שההתפרצות עשויה להגיע רק בשלב יותר מאוחר. יש גם התופעה המכונה «הלם קרב«, אבל לא מדובר בדיוק באותה התופעה ורק איש מקצוע יוכל להפריד ביניהן באופן מדויק.
  2. פוסט טראומה מפגיעה מינית — פגיעה שעשויה להוביל למגוון תסמינים ייחודיים, כגון השפעה שלילית על התפיסה העצמית וחוסר אמון מוחלט באנשים.
  3. פוסט טראומה מהליך רפואי — זו יכולה להיות לידה וזה יכול להיות טיפול שיניים. פגיעה מסוג זה עשויה למנוע קבלת טיפולים הכרחיים.

חודרנות והימנעות — שני שלבים מרכזיים

«חודרנות» מיוחסת למצב שבו רגשות קשים חודרים את מעטה ההגנה הנפשי, ובכך גורמים לעבור מחדש את הסיטואציה הקשה, כך שמהר מאוד חשים בפאניקה ואף בתחושת תסכול וכעס שמופנית כלפי הסובבים. כיוון שזהו מצב קשה מנשוא, עוברים למצב של הימנעות. במצב של הימנעות מנסים להגן על עצמנו באמצעות חשדנות יתר, הרחקת אנשים, איבוד זיכרון, חבישת מסכה של ניתוק רגשי וכדומה.

פוסט טראומה: כל מה שצריך לדעת

כוננות ספיגה שוחקת

הרבה פעמים אותו אדם שעבר את האירוע הקשה מודע לתהליכים שהוא עובר, אך בוחר לרחף מעל, כך שהוא אינו מודע למה שהתת מודע גורם לו לעשות. הסכנה היא שהתסמינים יפרצו החוצה ללא כל הכנה או פיקוח אישי. יש להבין שאדם שחווה אירוע טראומטי איבד תום ואמונה. כבר אינו מאמין ש»לו זה לא יקרה», אינו מאמין בטוב ליבם של אנשים ובטוח שאינו מאמין ב»מזל» או ביכולת להימנע ממצבים קשים. התחושה היא שסכנה אורבת בכל פינה, כך שכל הזמן צרכים להיות בכוננות ספיגה. מצב זה שוחק ואף מוביל למגוון בעיות, כגון קשיי שינה, קושי להתרכז והתקפי זעם.

התסמינים שמאפיינים פוסט טראומה

מבקשים לבחון אם אתם או אנשים שקרובים לכם עוברים תהליך של פוסט טראומה? אלו התסמינים היותר מובהקים שמזוהים עם התופעה: סיוטים שחוזרים על עצמם, פלשבקים שאינם מרפים גם לאחר שעברו כמה חודשים ומגוון תחושות פיזיות קשות. זה כולל חולשה, קושי נשימתי, הזעה ואף כאב פיזי. התחושה היא שהחיים מתחלקים ללפני ולאחר האירוע, כך שהאישיות ממש משתנה. עוד ראוי לציין שגם עשויות להגיע תגובות יותר קשות, כגון דיכאון, חוסר יכולת ליהנות, הסתגרות וכדומה. פה נבהיר שגם הסובבים עשויים להיפגע. פתאום האדם שהכירו אינו עצמו, ולא רק זאת, אלא שגם קשה לתקשר עמו. בנקודה זו נציין שיש להיות מכילים ובו זמנית להשיג טיפול מקצועי, כי בהחלט ניתן לטפל ולהשיג שיפור משמעותי.

**המידע באתר הוא לא מידע רפואי או פסיכולוגי מכל סוג שהוא, לקבלת מידע ועזרה יש לפנות למומחים בתחום.